Budincă de cartofi și dovlecei rași la cuptor – rețeta de kugel de cartofi și dovlecei

budinca de cartofi cu dovlecei rasi la cuptor reteta budinca de cartofi rasi dovlecei si morcovi reteta kugel de cartofi

Budincă de cartofi și dovlecei rași la cuptor – rețeta de kugel de cartofi și dovlecei, prezentată detaliat, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat. 

Ați urmărit serialul Shtisel, de pe Netflix? Eu, una, m-am uitat la el cu mare plăcere, încântată să descopăr o lume cu totul inedită, cea a evreilor ortodocși, dintr-o perspectivă în același timp obiectivă dar și încărcată de duioșie. Mi-a plăcut mult de Akiva, eroul principal, și am fost captivată de zbaterea lui între tradițiile în care a crescut, la care nu dorește să renunțe, și aspirațiile lui artistice. Printre atâtea lucruri complet noi, am aflat și de acest preparat, kugel, pe care evreii ashkenazi îl consumă în ziua de Sabat, printre alte feluri tradiționale.

PUBLICITATE
chiftele din cartofi rasi reteta video chiftele de cartofi cruzi rasi reteta laura laurentiu

Până la urmă, un kugel este ceea ce noi am denumi, pe românește, o budincă. De altfel, în limba Yiddish, kugel chiar înseamnă budincă. Preparatul are o bază de amidon – tăieței sau cartofi – și ouă, la care se adaugă diferite alte ingrediente, rezultând o largă varietate. Un kugel de cartofi va fi întotdeauna sărat, o budincă de cartofi rași și alte legume. Kugel-ul de tăieței este de cele mai multe ori dulce. O variantă de kugel de cartofi găsiți și la prietenul meu Costin Bărbuț, cu care am schimbat atâtea plăcute impresii despre serialul Shtisel și care l-a preparat și el, într-o variantă diferită.

Pe scurt despre ingrediente și instrumentarul necesar

Rețeta de kugel de cartofi conține ingrediente extrem de simple, la îndemâna oricui. De asemenea, e foarte ușor de adaptat. Cartofii sunt, fără îndoială, de neînlocuit, dar pe vreme de iarnă, putem renunța complet la dovlecel sau îl putem înlocui cu varză tocată fin, de exemplu. Dovlecelul se poate înlocui și cu gulie, conopidă sau broccoli.

În afară de ingredientele simple și ieftine de care e nevoie pentru rețeta de kugel, mai avem nevoie de o tavă cu dimensiunea de 35x22cm și de un instrument cu care să radem și mărunțim toate ingredientele. Sigur, clasica răzătoare își face treaba cum nu se poate mai bine.

Fără îndoială, însă, va dura ceva să dăm pe răzătoare aproape 2,5 kilograme de legume! Rețeta din care m-am inspirat, de pe OU Kosher, recomandă folosirea procesorului și așa am procedat și eu. Am folosit procesorul robotului de bucătărie Heinner HFP-750BK și în mai puțin de zece minute am avut tava cu budincă de cartofi rași gata de dat la cuptor.

Robotul are mai multe funcții, bate spume, frământă, râșnește și are și blender, dar pentru rețeta de budincă de cartofi și dovlecei rași am folosit doar funcțiile de răzuire și mărunțire. Mai multe despre acest robot puteți afla aici.

Ingrediente budincă de cartofi și dovlecei rași – rețeta de kugel de cartofi și dovlecei

PUBLICITATE
  • 1,4 – 1,5 kilograme cartofi pentru copt (cântăriți cu tot cu coajă)
  • 400 gr. dovlecel (1 bucată, tânăr și crud, îl folosim întreg, cu tot cu coajă)
  • 150 de grame de morcovi (3-4, depinde de mărime)
  • 250 gr. ceapă (3 bucăți)
  • 10 fire de ceapă verde
  • 5 ouă de mărime medie
  • 80 de grame de pesmet
  • 60 ml. de ulei
  • 1 ligură rasă de sare (sau după gust)
  • 1 linguriță de piper proaspăt măcinat (sau după gust)

Mod de preparare budincă de cartofi și dovlecei rași – rețeta de kugel de cartofi și dovlecei

1. Pentru că pregătirea ingredientelor merge atât de rapid, de la început am pornit cuptorul și l-am setat la 200°C, căldură de jos și de sus, modul de coacere neventilat.

Am spălat și am zvântat morcovii și cartofii, apoi i-am decojit. Dovlecelul l-am spălat, l-am zvântat și i-am tăiat doar codița. Cepele le-am decojit și le-am tăiat în opt, ceapa verde am spălat-o și am tăiat-o bucăți de 2-3 cm lungime, atât partea albă cât și cea verde.

2. Am montat răzătoarea cu găurile cele mai mari, pe discul pentru răzuire al procesorului.

3. Cu ajutorul procesorului de alimente, setat la viteza 1, am ras toți cartofii în cel mult un minut, cu tot cu opririle pentru poze.

4. În final, vasul procesorului e aproape plin cu cartofii rași, așa că i-am transferat într-un castron mare, înainte să rad și restul ingredientelor pentru rețeta de kugel de cartofi.

5. Nu am spălat vasul robotului, în definitiv toate ingredientele se vor amesteca omogen și nu avea niciun sens. Pur și simplu, am ras și celelalte legume, în continuare. Am început cu dovlecelul, care a fost gata în doar câteva clipe.

6. Pentru că morcovii am dorit să fie rași mai fin, am înlocuit răzătoarea cu cea mică.

7. În doar câteva clipe, morcovii au fost fin răzuiți și au ajuns peste cartofii și dovlecelul din castron.

8. Următorul pas a fost să renunț la discul pentru răzuire și să montez cuțitul pentru mărunțire al procesorului. L-am manevrat cu atenție, pentru că e foarte, foarte tăios!

\

9. În vasul robotului, am adăugat bucățile de ceapă (atât cea obișnuită cât și cea verde, pregătite așa cum am precizat la pasul 1). Am adăugat, pe rând, cele 5 ouă, sare și piper după gust.

10. Am procesat totul cam 30 de secunde, la viteza 1. Ceapa a fost perfect mărunțită iar ouăle s-au spumat ușor, la suprafață.

Preîncingerea tăvii

Practic, în acest moment aveam pregătite toate elementele rețetei de budincă de cartofi și dovlecei rași. Totuși, înainte de a le omogeniza și asambla, mai am un lucru de făcut. Cuptorul, pe care l-am pornit încă de la început, ar trebui să fie deja încins la 200°C. Am pus în cuptor o tavă cu dimensiunile de 34 x 22 cm, adâncă de mai mult de 6 cm, în care am adăugat ¼ din ulei (cam 1 lingură și jumătate). Tava și uleiul trebuie să fie foarte încinse, în momentul în care vom asambla budinca de cartofi și o vom da la cuptor.

Omogenizarea compoziției de kugel de cartofi și asamblarea în tavă

11. Rapid, peste legumele rase din castron, am adăugat compoziția cu ouă și ceapă și restul de ulei. Am amestecat bine, să se omogenizeze perfect.

12. Următorul pas a fost să adaug pesmetul în castron. Am omogenizat totul bine și, iată, compoziția mea pentru kugel de cartofi cu dovlecei sau pentru budinca de cartofi și dovlecei rași, dacă preferați, este gata de cuptor.

13. Am scos tava încinsă din cuptor, cu grijă, să nu mă ard. Cu o pensulă de bucătărie, am uns rapid și marginile tăvii cu uleiul încins din tavă. Imediat, am răsturnat compoziția pentru budinca de cartofi rași în tava încinsă.

14. Cu o spatulă, am nivelat rapid compoziția în tavă, într-un strat uniform. Am dat tava la cuptorul preîncins la 200°C, fără ventilație, la prima treaptă de înălțime din jumătatea superioară, unde a rămas 55 de minute.

15. După 55 de minute la cuptor, budinca de cartofi miroase apetisant, are o crustă plăcută pe fund și lateral și e rumenită plăcut și în partea superioară. Nu va ieși extrem de compactă, va fi cumva moale și pufoasă, în același timp veți vedea că e chiar ușor de porționat, chiar dacă este caldă.

Mod de servire

Evident, am lăsat budinca de cartofi să se răcească preț de vreo 10 minute. Apoi, am porționat-o în dreptunghiuri și am servit-o, caldă încă fiind. La fel de bună e și complet rece și, lucru foarte fain, se poate reîncălzi în cuptor și va fi la fel de bună. De fapt, kugel e un preparat care e de obicei servit reîncălzit, se pretează perfect pentru abordarea asta. Se poate servi și pe post de garnitură, lângă diverse preparate cu carne.

Budinca e delicioasă simplă dar merge foarte bine să fie servită cu o lingură de smântână.

Sper să  încercați rețeta și să reveniți cu impresii!

About Admin

Check Also

Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci – variantă economică de hachis parmentier

Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci – variantă economică de hachis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *